5.1-es erősítő, az igazi házimozi hangrendszer lelke

5.1 erősítő

A házimozi sok háztartásban már évtizedek óta szerves része az otthoni kikapcsolódásnak. Tekintve, hogy az igazi mozikban látott kép- és hangélmények rekreálása egyre fontosabb az igazi filmfanatikusoknak, a házimozi rendszerek is sokat fejlődtek az elmúlt években, hogy az egyre komolyabb igényeket kielégítsék.

Ha autentikus házimozi rendszert akarunk otthon csinálni ésszerű összegekből, akkor szükség lesz egy viszonylag nagy képátlójú tévére, valamint egy olyan hangrendszerre, mely minőségi surround hangélményt biztosít számunkra. Ehhez természetesen nem lesz elég a klasszikus 2.1-es rendszer vagy a TV hangszóró.

Legalább egy 5.1-es erősítővel felszerelt rendszerre lesz szükségünk, melyben elölről és oldalról is hangforrások vesznek minket körbe. Így rekreálhatjuk ésszerű büdzsével a mozi hangrendszerét, mely egyébként ennél sokkal fejlettebb és hangszórók tucatjai vannak felszerelve a termekben. Ez viszont százmilliókba kerül. Az otthoni szolidabb házimozi rendszer is rendkívül jól szólhat azonban, ha jól választjuk meg elemeit.

Egy 5.1-es erősítővel felszerelt központi passzív hangfalas rendszer például viszonylag egyszerűen bekalibrálható, kifejezetten jól szól, és viszonylag olcsó is. Egyedül a kábelek elvezetését kell megoldani, azonban ez sem okoz problémát egy kis próbálkozással. Az 5.1-es erősítő 6 hangfalat fog meghajtani. Egy középső hangfalat, 2 első hangfalat, 2 oldalsó/hátsó hangfalat és egy mélynyomót. Ez a klasszikus 5.1-es házimozi felállás, azonban vannak 7.1-es és egyéb ambiciózus rendszerek is.