Az abszint mindig különleges helyet foglalt el a szeszes italok világában, hiszen egyszerre övezi legenda, művészet és szenvedély.
Ez az ital a XIX. században vált igazán híressé, amikor a párizsi művészek és költők egyik kedvencévé nőtte ki magát. Az abszint alapja 3 fő gyógynövény. Név szerint az üröm, az ánizs és az édeskömény, ezek együtt adják azt a különleges, kissé kesernyés, mégis frissítő ízvilágot, amit semmi mással nem lehet összetéveszteni.
Az ital készítése során a növényeket először alkoholban áztatják, majd lepárolják és végül színezéssel kapja meg ikonikus zöld árnyalatát. Innen ered a „zöld tündér” elnevezés is. A legnevesebb változatokat Svájcból és Franciaországból ismerjük, de ma már világszerte készítik első osztályú minőségben. Az abszint népszerűsége ma is töretlen, hiszen nemcsak egy ital, hanem különleges élmény, elegancia, misztikum és tradíció van minden kortyban. Viszont, az itókával nagyon óvatosan kell bánni, mert van belőle 89,9 %-os alkoholtartalmú verzió is.
