Az internet sebesség alakulása

Elképzelhetetlen határokat feszeget az internet sebessége
Elképzelhetetlen határokat feszeget az internet sebessége

Nem is gondolnánk, hogy az internet sebessége egészen az 1960-as évekre nyúlik vissza, hiszen 1969-ben az Egyesült Államok Hadügyminisztériuma telefonvonalon egy kísérleti jellegű hálózatot hozott létre. Erre a hálózatra egyre többen kapcsolódtak, természetesen akkor még az internet sebesség nem hasonlítható a mostanihoz. Az ARPAnet mellett létrehozták a hasonló technológiával működõ MILnet hálózatot, és 1983-ban a két hálózatot összekapcsolták. Az internet sebesség is folyamatosan csak növekedett az új technológiáknak köszönhetően.

Az ARPAnet hálózatához ezután több hálózat is kapcsolódott és így alakult ki a mai internet. A ’90-es években a nagy számítógépes kereskedelmi központok is elérhetőek lettek az interneten, mint a CompuServe, America Online. Az optikai kábelek használatával az internet sebessége a kezdeti 56kbps-ról 45 Mbps-ra növekedett. Jelenleg Európát és Amerikát az óceánon át üvegkábelek kötik össze, de műholdon keresztül is lehetséges az adatok átvitele. Az internet olyan gyorsan növekszik, hogy minden erre vonatkozó számadat pár hónap alatt elavul. Az interneten nincsen központ, tehát decentralziált hálózat. Minden, a hálózatra kötött gép egyszerre fő- és alállomás. Ma már szélessávú internetről beszélünk, ami a gyakorlatban a gyors internetkapcsolatot jelenti.

Régebben, mikor a kapcsolt vonali (dial-up) internet szolgáltatás létezett, melynek a sebessége mindössze 56 kbps volt és megjelent az ADSL a maga 512 kbps-os sebességével, akkor egyértelmű volt, hogy az ADSL a szélessáv. Az utóbbi időben az internet sebesség alsó határa 2-4 Mbps letöltési irányban és 512kbps körül van feltöltési irányban. Minden bizonnyal a jövőben is hatalmas változás, fejlődés lesz majd tapasztalható, amely az internet sebességén is érezhető lesz.