Borsmenta az emésztőrendszer egészségért

borsmenta

A hideg idő beköszöntésével megkezdődött a teázás szezonja. Milyen teát érdemes innunk és miért? Bizonyított, hogy a legtöbb betegség forrása a beleinkben található, így ajánlott például a közkedvelt fűszer és gyógynövény, a borsmenta.

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növényt a kellemes illata miatt használják fogkrémekhez, kozmetikai termékekhez, de szervezetünkre igazán kedvező hatását teaként vagy kapszula formájában elfogyasztva váltja ki.

Az emésztőrendszeri panaszokat általában a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza, vagy az, ha baktériumok szaporodnak el a vékonybélben. Ezek a folyamatok számos panaszért felelősek. Hasmenés, puffadás, gyomorégés, szorulás, de akár epegyulladást vagy menstruációs zavarokat is okozhatnak.

Napi 3-4 csésze borsmenta tea enyhíti és akár meg is szüntetheti a panaszokat. A borsmenta illóolaját inhalációs célra is használhatjuk orrnyálkahártya gyulladás esetén. Ha a teázás kevésbé áll közel hozzánk, már kapszula formájában is fogyaszthatjuk. Sporttevékenységek előtt, masszázsolajként alkalmazva is kiváló.