Érdemes használt asztali PC-t venni?

Használt asztali PC

A mai számítógépek rengeteg különböző célt szolgálnak, és áraik is igencsak különbözők. Az átlagos irodai gépek viszonylag olcsók, hiszen főleg munkára használja őket az ember, így elég, ha Office programokat futtatnak, videókat lejátszanak, stb. A gamer PC-k és a workstation-ök már rendkívül drágák lehetnek, akár fél millió forintba is kerülhetnek újonnan, ezért lehet, hogy használtan érdemesebb megvenni ezeket a típusokat.

A használt asztali PC-k általánosságban annál jobban megérik, ahogyan megyünk fel az árban és teljesítményben, hiszen nagyobb összegeket lehet lefaragni százalékosan a bolti árhoz képest. A probléma a prémium gépekkel csak annyi, hogy értékük gyorsan csökken, mivel minden évben újabb és újabb modellek jönnek ki minden alkatrészből.

Az éppen új 300.000 forintos videókártya 1-1.5 év múlva jó eséllyel már csak a felét fogja érni. Ezért érdemes olyan használt asztali PC-ket vásárolni, melyek valamelyest már elavultak, viszont áruk is jelentősen csökkent, és lehet, hogy így is megfelelnek igényeinknek. Egy gamer PC esetében például csak jó videókártyára van szükség, tehát, ha találunk egy használt asztali PC-t, melyben erős videókártya van, akkor jó vételt csinálhatunk, és a videókártyával akár egy teljesen új gépet is építhetünk.

Az átlagos felhasználó is birtokolhat manapság prémium gépet, csupán várni kell körülbelül 1 évet az alkatrészek megjelenése után, hogy azok a ’megfizethető’ kategóriába kerüljenek. A jó dolog ráadásul az, hogy a modern PC-k nem is nagyon amortizálódnak a megfelelő kezelés mellett, tehát egy használt gép is viszonylag kockázatmentes.