Érdemes manapság még használt asztali PC-t venni?

használt asztali PC
Használt asztali PC

Egy olyan világban, melyet egyre inkább az okostelefonok, iPad-ek, Macbook-ok és laptopok uralnak, vajon van még szükség használt asztali PC-re? A válasz az, hogy jó eséllyel igen, ugyanis van 1-2 része az iparnak, melyet továbbra is az asztali gépek dominálnak. Igaz, hogy a laptopok rengeteget fejlődtek az elmúlt években, azonban a teljesítménylétra csúcsán továbbra is az asztali gépek állnak, köszönhetően a nagyobb helykapacitásnak és a nagyobb, erősebb alkatrészeknek.

A gamer és a workstation kategóriában tehát továbbra is szükség van asztali gépekre, ezekhez olcsóbban pedig úgy juthatunk hozzá, ha használtan vesszük azokat. A használt asztali PC attól függően, hogy mennyi idős, 10-50%-al is olcsóbb lehet, mint az újonnan vásárolt, azonos specifikációjú gép.

Ez főleg a felső kategóriában érzékelhető, mivel egy top gamer PC értéke az első 2 évben rohamosan csökken, hiszen az akkori csúcsalkatrészeket felváltja az új generáció körülbelül 1 évvel később. Ezért is jó ötlet kicsit várni, ha éppen monstrumgépet szeretnénk vásárolni, mivel egy évvel később jó eséllyel százezreket spórolhatunk a használt asztali PC-n, ha mondjuk igazán izmos gamer PC-t vagy videószerkesztésre, zeneszerkesztésre tervezett gépre van szükségünk, melyek köztudottan nem olcsók.

Az irodai célokra tervezett gépeket már lassan felváltják a laptopok, hiszen jóval kisebbek és kevesebb energiát is fogyasztanak, azonban a teljesítmény is limitált. Ezért népszerűek manapság még az asztali gépek az olyan területeken, ahol fontos a teljesítmény.