Hogyan zajlik a szigetelés belülről?

szigetelés belülről

Esetenként előfordulhat, hogy a hőmegtartás erősítését nem lehet megoldani. A szigetelés belülről remek alternatíva a műemlék jellegű épületeknél és a társas lakásoknál, ugyanis az ilyen ingatlanok vakolatát a törvény szerint senki nem bonthatja meg. A munkafolyamat nehézkes, hiszen el kell távolítani a már rögzített tárgyakat, mint például a radiátorok, a kapcsolók és a konyhai egységek.

A kivitelezés előtt a szakemberek ellenőrzik a falakat és ha szükséges, akkor elvégzik a javításokat. A szigetelés belülről különböző módszerekkel történhet. A kivitelezéskor a legtöbb esetben szendvicspaneleket és fából készült tartószerkezetre illeszthető hőszigetelő táblákat alkalmaznak. A burkolat alatti párazáró réteget a mesterek polietilén fóliával oldják meg.

A modern parasztházak nagyon közkedveltek

Ezek az ingatlanok manapság egyre népszerűbbek, hiszen sokan szeretnének a város zajától távol eltölteni néhány napot. A modern parasztházak, a rusztikus külsejük ellenére, minden tekintetben eleget tesznek az elvárásoknak. A komfortot ötvözik a nyugalommal, ami a mai világban felbecsülhetetlen. Az épületek túlnyomó része kisebb falvakban kereshető fel és mivel több mint 100 évesek, ezért vályogból készültek.

Közös jellemzőjük, hogy a szobák egymásba nyílnak és sorosan vannak elrendezve. A modern parasztházak nyitott tornáccal rendelkeznek. Kedvező áron vásárolhatóak meg, viszont a renoválásuk igencsak összetett feladat. Érdemes tájékozódni, hogy műemlékvédelem alatt áll a kiszemelt porta, hiszen ebben az esetben csak korlátozott változtatások végezhetőek.

A vályogház felújítás szakértelmet követel

Napjainkban sokan döntenek úgy, hogy a vidéki életet választják a nyugalom miatt, így jelentős mértékben megnőtt a kereslet a régebbi építésű ingatlanok iránt. A vályogház felújítás kifejezetten bonyolult, ezért a renoválást kizárólag hozzáértő szakemberre érdemes bízni. A munkafázisok egyike a vízelvezetés megoldása. A tető javítása vagy újjáépítése is elsődleges feladat azért, hogy a csapadék ne tudja rongálni az épületet.

Mivel a vályog elsőszámú ellensége a víz, így minden irányból meg kell akadályozni a beszivárgását. A vályogház felújítás során kiváló megoldásnak bizonyulhat, ha felszedik az aljzatot az épület belsejében és a helyére bazalt törmeléket terítenek, körülbelül 15-20 cm vastagságban. Ez megakadályozza a víz közvetlen feljutását.

A vályogház szigetelése nem kis feladat

Az ingatlan esetében, a víz elleni védekezés a legfontosabb. A vályogház szigetelése megosztja a véleményeket, hiszen az anyag önmagában is szigetelő. Ha megfelelően lesz kivitelezve a munka, akkor penészedés nem történhet. Érdemes tisztázni, hogy az efféle épületnek a téli szezonban, a közhiedelemmel ellentétben, nagy az energiaigénye, ami magas számlához vezethet.

Ha a víz bejutása minden irányból meg van akadályozva, akkor következhet a munka. Általában a vályogház szigetelése üveg- vagy kőzetgyapottal történik. Ez a két anyag biztonságosan alkalmazható a falak esetén. A padlóra inkább valamilyen természetes anyagot kell választani, mint például a kavicsréteg vagy a kerámiaburkolat.