Hordozható CD lejátszó: avagy a múlt egy ritka relikviája?

Hordozható CD lejátszó

A klasszikus hordozható CD lejátszók, avagy Diskman-ek nagy kultuszt képviseltek a kétezres években, valamint az azelőtti évtizedben. Rengetegen hordozták a táskájukban ezeket az igencsak robosztus eszközöket, melyek mára már szinte teljesen eltűntek a köztudatból, hiszen sokkal hatékonyabb zenelejátszók és eszközök érhetők már el a piacon, melyek jóval multifunkciósabbak és könnyebbek is, mint a klasszikus hordozható CD lejátszók.

A CD lejátszók kora akkor áldozott le, amikor az első Walkman-es mobilok megjelentek. Ezek ugyanis már tudtak mp3 formátumot lejátszani, és SD kártyájukra egész sok szám rá is fért, ami azt jelentette, hogy nem kellett magunknál hordozgatni egy tucat CD-t, hogy kiválasszuk, melyikről akarunk zenét lejátszani.

A CD maga is nagymértékben elavult adathordozónak számít manapság már, hiszen 600 Mb-os tárhelye semmi a mostani 64GB-os, valamint 128GB-os belső tárhellyel rendelkező okostelefonokéhoz képest. Az okostelefon megjelenése is nagy csapás volt a hordozható CD lejátszók számára, hiszen a zenehallgatás ekkor már a telefon szerves része volt, és az okostelefonokkal az emberek a tipikus helyzetekben, amikor ezelőtt zenét hallgattak, most már inkább telefonoznak, chat-elnek, stb.

A hordozható CD lejátszó, tehát mára már csak egy igen robosztus relikvia, mely a 25-30 évnél idősebbeknek az arcára tud még egy kis mosolyt csalni. Az igazi retro fanok természetesen manapság is használnak ilyen eszközöket, és talán van is még néhány cég, mely forgalmazza ezeket a lejátszókat.