Hordozható CD lejátszó: az igazi antikvitás

Hordozható CD lejátszó
Hordozható CD lejátszó

Ha visszautazunk körülbelül 20-25 évet az időben, akkor rengeteg embert láthatunk robosztus hordozható CD lejátszókkal az utcán sétálva, melyek vagy a kezekben, vagy a táskákban lapulnak. Ezek az antik zenelejátszók egy időben a sztenderdnek számítottak az utcai zenehallgatás eszközeinek terén, mára azonban szinte teljes mértékben eltűntek a piacról, hiszen az mp3 lejátszók és az okostelefonok forradalma kitúrta ezeket a viszonylag nagyméretű, nem túl praktikus készülékeket a piacról.

A zenelejátszó hátránya, hogy fizikális diszkekre van szükség, hogy zenét játszunk le, ami a modern SD kártyák parányi méretével egyértelműen nem tud versenyezni. Ezért is számítanak a Diskman-ek, hordozható CD lejátszók és még a modernebb Walkman-ek is antikvitásnak, hiszen méretük ellenére összevetve a modern okostelefonokkal csak egy feladatot tudnak ellátni.

Az okostelefonok forradalma ott jött, hogy a zenelejátszás mellett chat-elni, videózni, olvasgatni és játszani is tudunk, míg a klasszikus CD lejátszók és az egyéb antik médialejátszók erre nem képesek (kivéve az mp4 lejátszót, mely videót is kezel).

A trend egyértelműen azt mutatja, hogy a sokoldalúság és a praktikusság kap helyet az emberek életében, hiszen a legtöbbször már így is annyi mindent kell magunkkal vinni, hogy nincs lehetőség külön zenelejátszót, telefont, adattárolót és egyebeket cipelni. Éppen ezért iktattak ki az okostelefonok körülbelül minden konkurenciát maguk mellől az évek alatt. A hordozható CD lejátszók kora szép és ikonikus volt, a világ azonban rohamosan változik, és ezek az eszközök egyszerűen elavultak az évek múlásával.