Mi is az az Xbox?

Xbox játékokhoz
Xbox játékokhoz

Már biztos mindannyian találkoztunk a zöld X szerű logóval valamilyen reklám alatt, vagy a barátaink házában, esetleg az interneten. Nos, ez a logó az Xbox konzol logója, amely az egyik legnépszerűbb konzolplatform jelenleg a világon. Mára a legismertebb termék az Xboxok közül az Xbox 360, ez azonban nem az első volt.

Az Xbox egy hatodik generációs videojáték-konzol, melyet a Microsoft gyártott. 2001. november 15-én jelent meg Észak-Amerikában, 2002. február 22-én Japánban és 2002. március 14-én Ausztráliában és Európában az Xbox 360 elődjeként. Az első szériás Xbox gyártása 2005-ben állt le. A konzol kinézetben hasonlított a Sony által gyártott Playstationre, azonban a kezelőfelület és az operációs rendszer eltérő volt. A mai Xbox 360as már jóval fejlettebb, mint az elődje és a grafikája és sebessége még mindig a legjobb számítógépekével vetekszik. A kezelés ugyanúgy egy kontroller segítségével működött, azonban ezek eltérőek voltak a Playstation kontrollerektől. A gombok máshogyan néztek ki és a kialakításuk is más volt.

Az Xbox 360as az Xbox Live rendszerrel működött egészen 2010-ig. A platformon az online játék lehetséges volt, azonban csak más konzolos játékosokkal és az online szolgáltatásokért fizetni kellett. A játékok általában elérhetőek voltak asztali számítógépre és Xbox-ra is, azonban a PC-s játékosok sosem keveredtek az Xbox-os játékosokkal.

A konzol egy egyedi operációs rendszeren fut, amely hasonló a Windows-hoz. A felhasználói felületét Xbox Dashboardnak hívják, mely képes zenei tartalom lejátszására is. Az Xbox-ok a Playstation fő vetélytársává váltak az évek során és a versengés sosem szűnt meg a két gyártó között. Vajon mit tartogathat a jövő a konzolok világában?