Miért fontos a jó házimozi hangfal?

házimozi hangfal

Rengeteg otthonba érkezett el a házimozi élmény az elmúlt években és manapság már mindenképp egy nagy képátlójú tévére és egy minőségi hangrendszerre van szüksége azoknak, akik az igazi mozi élményét otthon is replikálni kívánják. A házimozi hangfalak alapvető részei a mozirendszernek, hiszen ezek biztosítják a moziéhoz hasonló hangélményt, és igazából nincs elfogadható házimozi manapság 5.1-es hangrendszer nélkül.

Igaz, hogy sokan jelenleg is 2.1-es hangrendszert használnak, azonban ebből hiányzik a surround élmény, mely az igazán élvezetes hanghatásokat adja. Az 5.1-es rendszerek megfelelő térhatást képesek biztosítani a mozizók számára, és a modern házimozi hangfalszettekben 6 hangsugárzót szoktunk ennek megfelelően találni.

Ezek között található 1 mélynyomó, egy center hangfal, egy bal-közép és egy jobb-közép hangfal, valamint 1-1 oldalsó hangfal, melyet valamivel magunk mögött kell elhelyezni. A sok forrásból érkező hanghatások olyan élményt nyújtanak, mint a moziban a filmeknél a mozis hangrendszer, habár jelentősen egyszerűbbek, tekintve, hogy a moziban tucatnyi hangsugárzó van, a mi nappalinkban viszont általában csak 6.

A modern mozi hangfalak előnye, hogy aktív és passzív kiszerelésben is elérhetők, továbbá a bluetooth hangfalak a kábelezés problémáját is teljes mértékben kiiktatják, igaz, egy kicsit borsosabb áron. Szinte minden high-end hangrendszerben lehetőségünk van a hangszín állítására annak megfelelően, hogy éppen milyen filmet nézünk vagy mik az egyéni igényeink. A lehetőségek száma tehát igen nagy!