Mikor érdemes új számítógépet venni?

új számítógép

Ha egy gépet már sok ideje használunk, akkor értelemszerű, hogy előbb-utóbb nem fog már úgy működni, mint új korában. Ennek sok oka van. Közrejátszik az enyhe amortizálódás, valamint az is, hogy a legtöbb szoftver is egyre erőforrásigényesebb, tehát a régi alkatrészek kevésbé tudják jól futtatni a frissülő szoftvert. Sokan ezért vásárolnak új számítógépet 2-3 évente, ha például teljesítményorientált gépeket használnak.

A gamer gépeknek és a workstation-öknek manapség lépést kell tartani az egyre követelőzőbb szoftverekkel és játékokkal, így az új számítógép vásárlása néhány évente mindig aktuális lehet. Általánosságban akkor érdemes egy gépet lecserélni, ha jelenlegi teljesítménye már nem kielégítő arra a célra, melyre használjuk az adott gépet.

Ha például nem tudunk akadásmentesen videót vágni egy gépen, vagy a projektek folyton összeomlanak, lefagy a gép, akkor jó esély van arra, hogy egy újratelepítés sem feltétlenül oldja meg a dolgot, hiszen a hardver egész egyszerűen már elavult és nem elég erős az új igények szoftveres igények kielégítésére. Ez a jelenség a számítógépes játékok világában a legjellemzőbb, hiszen minden évben egyre követelőzőbb játékok kerülnek a piacra, melyek a grafikai részletesség határait feszegetik, és ehhez sajnos rendkívül erős kártyák kellenek, ha a maximális gamer élményt akarjuk megvalósítani.

Új számítógépet tehát érdemes venni, ha a jelenlegin már érződik, hogy elavult. Pénzünk nem veszik teljesen oda, hiszen az eredeti ár körülbelül feléért eladhatjuk jelenlegi gépünket, és ennyivel beljebb vagyunk az új felé!