Mikor szükséges a könyvelő váltás?

Könyvelés felsőfokon

Amikor szeretnénk elköltöztetni a vállalkozásunkat, akkor elég sok dologgal kapcsolatban kell intézkednünk. A könyvelő váltás is a procedúrák közé tartozik. Manapság azonban erre már a költözés miatt nincs feltétlenül szükség.

Eddig a számláinkkal minden alkalommal látogatást kellett tennünk a könyvelőnél. Az internet korában nincsenek távolságok és sokkal több idő takarítható meg a felhő-alapú könyveléssel. A Helyben-Távban könyvelőiroda is ebben látja a jövőt és igyekszik kiaknázni ennek minden lehetőségét. Az emberi tényező mindig nagyobb hibalehetőséget jelent.

De mi van, akkor ha a fontosabb számításokat és feladatokat egy automatikus rendszer végzi? Akkor a könyvelő váltásra már nem is lesz szükség, mivel ugyanúgy tarthatjuk az addigi könyvelővel a kapcsolatot online. A titok nyitja az a dokumentumtár, amit még egy okostelefonnal is bármikor elérhetünk. A könyvelő váltásra kizárólag akkor lesz szükség, hogyha semmiképp sem szeretnénk együtt dolgozni az illető személlyel, még ebben a formában sem.

Az adóhatóság is találhat olyan szabálytalanságokat, ami indokolttá teszi a könyvelő váltást. Az viszont biztos, hogy a távkönyvelés rengeteg gondot le fog venni a vállunkról, a modern kialakításának köszönhetően. Többek között feleslegessé teszi Kft. alapításkor vagy cégköltözéskor, ráadásul az új könyvelőnek nem kell visszamenőleg átnéznie az összes számát, amivel az előző dolgozott. Az online ügyvitel rengeteg új, kedvező lehetőséget fog megnyitni mindenki előtt, aki belevág.