Mit kell tudni a felső kategóriás számítógépekről?

számitogépek

Mint a legtöbb elektronikai termék esetében, a számítógépeknél is a csillagos ég szokott az árak határa lenni. Amíg egy videókártya maga 300.000 forintba is kerülhet újonnan, addig igen sokat fogunk fizetni egy igazán felső kategóriás gépért. Ha okosan akarunk manapság számítógépet választani, akkor mindig meg kell nézni az ár/érték arányt, valamint az ár/teljesítmény arányt.

Észrevehető ugyanis, hogy mindig van egy ‘sweet spot’, avagy aranyközép az ár és teljesítmény értéke között. Ahogy viszont megyünk fel árban, a teljesítmény nem fog arányosan növekedni. A sweet spot felett jelentős teljesítménybeli növekedésekért hatványozottan nagyobb összegeket kell fizetni, ezért a költséghatékony gépek mindig a sweet spot-ot célozzák meg az alkatrészek esetében, kivéve a fő alkatrészt, melyet érdemes fölé lőni.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen célra építünk gépet. Ha gamer számítógépet akarunk csinálni, akkor egyértelműen többet kell invesztálnunk a videókártyába, mint a többi alaktrészbe. Ha videót akarunk vágni vagy zenét szerkeszteni, akkor minőségi processzorra és RAM-ra lesz szükség, mely szintén job kell, hogy legyen, mint a többi alkatrész.

A felső kategóriás gépek árkülönbségei abban dőlnek el, hogy mennyivel adunk ki többet egy alkatrészre, valamint, hogy mekkora teljesítménynövekedésre van szükségünk a sweet spot felett. Lehet manapság milliókat is költeni egy felső kategóriás gépre. Ha elég mély a pénztárca, akkor megvehetjük mindenből a legjobbat is! Mint említettük, a határ a csillagos ég.