Nézzünk olcsó asztali számítógépet a régi helyett!

olcsó asztali számítógép

Sajnos mindenki szembesül azzal a ténnyel, hogy a számítógépek még a megfelelő kezelés mellett is elavulnak 3-4 éven belül. A lassulások, akadozások, lefagyások és egyebek sokszor annak tudhatók be, hogy az operációs rendszerek fejlődése újabb hardvert igényel, és a régi 3-4 éves gép már nem mondható kifejezetten optimalizáltnak a legújabb verziójú Windows-ra vagy Linux-ra.

Eljön tehát a pont, amikor érdemes lehet meglépni a gép lecserélésének folyamatát, és ez egyébként nem is szokott túl sokba kerülni, ha egyszerű feladatok ellátásra alkalmas irodai gépeket keresünk. A gamer gépek és workstation-ök cseréje mindig költséges, ezért most csak az irodai kategóriát vizsgáljuk. A jó hír, hogy ezek a gépek nem teljesítménycentrikusak, tehát nem lesz kifejezetten drága az új gép vásárlása.

Egy jó irodai gépet újonnan vásárolhatunk 120.000 forint körül, és tulajdonképpen az elkövetkező 5 évre be vagyunk biztosítva, ha egy túláram következtében nem ég le 1-2 alkatrész időközben. Az új gép remekül fogja vinni az Office programokat, egyéb irodai munkára tervezett szoftvert, továbbá a filmnézegetés és a közösségi oldalak, valamint az internetezés sem okoz különösebb problémát egy modern irodai gépnek.

A régi gép lecserélése tehát sok szempontból is szerencsés. Az alkatrészek elhasználódása egy idő után érződni szokott, főleg a merevlemezeken, melyeken a legjobb esetben is megjelennek az első szektorhibák kb. 5 év múlva. Egy olcsó asztali számítógépbe való beruházás tehát jó döntés lehet, ha új hardvert vásárolunk és már mindenképp le kell cserélni a régit.