Tanácsok a vetőburgonya használatára

Vetőburgonya

Tavasz kezdetén, elkezdenek rügyezni a fák, zöldül minden, nyílnak a virágok és lassan eljön a vetés ideje. Ilyenkor a talaj előkészítése az fő feladat, amire érdemes fokozott figyelmet fordítani. A vetőburgonya az első vetendő élelmiszerek közé sorolható, ami minden kertben megtalálható. Ez a növény szereti a csapadékos, hűvös helyet. Európa északi államaiban nemcsak étkezésre, hanem szeszgyártásra és takarmányozásra is termelik.

A déli vidékeken termesztésen csak a hegyvidéki területen történik. Rengeteg ásványi anyagot, C-vitamint, esszenciális aminosavakat, valamint szénhidrátokat tartalmaz. A vetőburgonya vetése folyamán fontos, hogy a gumó egészséges legyen. Amikor a szára eléri a 20-25 cm hosszúságot fel kell tölteni és ezt a műveletet pedig háromszor kell elvégezni. A burgonya fejlődését nagyon sok tényező gátolhatja, például betegségek, vírusok és a burgonyabogárnak nevezett kártevő. Ezek a külső hatások különböző permetszerek segítségével meggátolhatóak, valamint időben megelőzhetőek.