Tisztában van a zsarolás következményeivel?

Tisztában van a zsarolás következményeivel?
Tisztában van a zsarolás következményeivel?

Azt senki sem gondolhatja, hogy a düh és az elkeseredettség magyarázat egy bűncselekményre. Mégis előfordul, hogy az indulat olyan tettek elkövetésére sarkall embereket, aminek a következményeivel a vádhatóság előtt kell elszámolniuk. A zsarolás is egy olyan bűncselekmény, ami alól nem mentesít, hogy az elkövetője nincs tisztában vele, hogy bűncselekményt követ el.

Ha zsarolással, vagy bármi mással vádolják meg Önt vagy esetleg egy hozzátartozóját, akkor védőügyvédhez kell fordulni. Ezt még az első vallomástétel előtt célszerű megtenni, hiszen így lehet a védekezési stratégiát megbeszélni, így lehet tisztában lenni a súlyosbító és enyhítő körülményekkel is.

A zsarolásnak – bármi legyen is az oka – letöltendő szabadságvesztés is lehet a büntetése. Általánosan megszívlelendő tanács: ha bármilyen bűncselekmény elkövetésével vádolják meg, konzultáljon ügyvéddel. Ehhez mindenkinek joga van.

Zsarolás akkor történik, ha valakit erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön. A büntethetőséghez az is kell, hogy vagyoni hátrányt okozzon a megzsarolt személynek, illetve hogy jogtalan haszonszerzési szándék álljon fenn az elkövető részéről. Fontos tudnia, hogy konkrét ügyekben a személyes konzultáció ajánlott.